Alles weten over de ingrediëntendeclaratie?

De ingrediëntendeclaratie wordt ingevuld op volgorde van de hoeveelheid grondstof. Begin met de grootste hoeveelheid en eindig met de kleinste hoeveelheid. Bij plantaardige oliën en vetten wordt ook de bron aangegeven, bijvoorbeeld zonnebloem.

Allergene ingrediënten worden in een andere opmaak getoond (dikgedrukt, schuingedrukt, onderstreept of in hoofdletters). Je kunt dit in PS aangeven door de ingrediënten tussen accolades {} te plaatsen en de opmaak bij je merk aan te geven.

Verder kun je per ingrediënt het land of landen van herkomst aangeven. Voor bepaalde ingrediënten moet je de KWID aangeven, deze kun je ook vullen in PS.

Zijn er uitzonderingen op de ingrediëntendeclaratie?

Ja, er zijn levensmiddelen waar geen lijst van ingrediënten op het etiket hoeft te worden aangebracht:

  • verse groenten en vers fruit, inclusief aardappelen, die niet zijn geschild of gesneden of soortgelijke bewerkingen hebben ondergaan;
  • koolzuurhoudend water waarvan deze hoedanigheid blijkt uit de benaming;
  • gistingsazijn indien deze uitsluitend afkomstig is van één basisproduct en mits er geen ander ingrediënt aan is toegevoegd;
  • kaas, boter, gezuurde melk en gezuurde room waaraan geen andere ingrediënten zijn toegevoegd dan melkbestanddelen, voedingsenzymen en culturen van micro-organismen die noodzakelijk zijn voor de vervaardiging, of zout dat noodzakelijk is voor de bereiding van andere kaas dan verse kaas of smeltkaas;
  • uit één ingrediënt bestaande levensmiddelen waarbij:
    • de benaming van het levensmiddel identiek is aan de benaming van het ingrediënt, of
    • de benaming van het levensmiddel de duidelijke identificatie van de aard van het ingrediënt mogelijk maakt.

Bron: Europese Verordening (EG) 1169/2011