UTZ Keurmerk

Keurmerk voor koffie, cacao, thee en hazelnoot

Het UTZ Keurmerk is in 2002 ontwikkeld door de UTZ foundation en vind je voornamelijk terug op tropische landbouwproducten. Het keurmerk staat voor eerlijke handel en is vooral terug te vinden op producten met daarin cacao, koffie, thee en hazelnoot

Koffie

De eisen van het keurmerk UTZ gaan over arbeidsomstandigheden en milieu. De koffieproducenten betalen een rechtvaardig loon aan de arbeiders en zorgen voor scholing en medische zorg in en rond de koffieplantages. De boeren worden gestimuleerd bij de teelt zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen te gebruiken. UTZ stimuleert duurzame teelt en verwerking, onder meer door scholing.

Cacao

Het doel van UTZ omtrent cacao productie is een efficiënt duurzaamheidsprogramma te creëren met effectieve certificering- en traceerbaarheidstools voor sociaal ecologisch verantwoorde cacaoproductie die voldoet aan de behoeften van zowel producenten als Nedten.

Thee

UTZ gecertificeerde thee boeren leren door UTZ nieuwe technieken om effectiever te produceren, hun werknemers en het milieu te beschermen en uiteindelijk een beter, duurzamer inkomen te verdienen.

Hazelnoot

UTZ richt zich op productiviteits- en sociale problemen rondom Hazelnootproductie. Tegelijkertijd richten ze zich op de preventie en eliminatie van kinderarbeid op UTZ-gecertificeerde boerderijen.

Informatie over dit keurmerk

Keurmerkeigenaar UTZ Foundation
Website www.utzcertified.org
Controle door onafhankelijke derde partij  
Geaccrediteerd  

Productgroepen met dit keurmerk

  • Mens & Milieu

Toepassingen van het UTZ Keurmerk

PS in foodservice kent verschillende diensten waarin dit keurmerk terugkomt.

foodbook ps in foodservice Ben je op zoek naar producten die voldoen aan dit keurmerk? Bekijk deze hier in het PS FoodBook. Het FoodBook is een productdatabase waar je voor meer dan 250.000 producten productinformatie kan inzien.
Wanneer je als foodservicebedrijf op zoek bent naar de duurzaamheid van jouw assortiment, vind je deze terug in de duurzaamheidsanalyse. Deze is beschikbaar voor klanten van PS in foodservice.
Het UTZ Keurmerk is ook opgenomen binnen de Monitor Gezonder eten & drinken van Foodstep. Deze monitor meet hoe gezond en duurzaam jij jouw assortiment inkoopt. De Monitor Gezonder eten & drinken is gebaseerd op de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en de richtlijnen van PIANOo.