De Europese etiketteringsrichtlijn richt zich op veertien stoffen die overgevoeligheidsreacties kunnen veroorzaken:
• Glutenbevattende granen (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe/kamut)
• Schaaldieren
• Eieren
• Vis
• Pinda’s
• Soja
• Melk (inclusief lactose)
• Noten (hiermee worden bedoeld: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamianoten)
• Selderij
• Mosterd
• Sesamzaad
• Zwaveldioxide en sulfiet (bij concentraties van meer dan 10 mg SO2 per kilo of liter)
• Lupine
• Weekdieren
Het is wettelijk verplicht om de aanwezigheid van allergenen te vermelden op het etiket in de ingrediëntendeclaratie, met een afwijkend lettertype. Afnemers hebben echter behoefte om de allergeneninformatie exact te weten. Daarom hanteert PS de volgende 4 opties:
• Receptuur met
• Receptuur zonder
• Kan sporen bevatten
• Onbekend
Je kunt gemakkelijk met een muisklik alle allergenen op ‘Receptuur zonder’ zetten.
Bron: Allergenen Consultancy